Please Read First
Troubleshooting Tips
Frequently Asked Questions
Before Posting Please Disable Wp Super Cache Plugin
When Posting Please Include Your URL.
Search Forum Using Google Search Box Above
Forum Video

Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Default 'curl-init()' Problem on local server - How I solved it

    Hi,

    I'm not sure whether it would be silly to post this here, but since I had this problem and was able to solve it, I thought I might as well let others know.

    I decided to test Socrates on a local installation first (i.e. on http://localhost running on my laptop - I'm using WAMPSERVER 2.0 on Windows XP SP2).

    When I clicked on the Socrates Theme Control Section right after installation, I was asked to Activate my copy. I put in the code that was provided to me, and I got this Error message - "Call to undefined function: curl_init() ......."...!!!

    Oh !!!! What to do ??? ......What was happening ...???...

    After looking around a bit, I found that the "php_curl" extension on my Wampserver 2.0 was not running (it was not checked). I checked it, then reloaded (refreshed) the Socrates admin page - and lo - it was working.

    This is how to do it, in case you are wondering - if you are running Wampserver 2.0 on Windows XP SP2, left-click on the Wampserver icon in the system-tray (the little tray at the very bottom-right of your screen - where you have your time and internet connection and data transfer icons). On the menu that comes up, go to PHP -> PHP EXTENSIONS -> and click on "php_curl" on the long menu that comes up. Allow a few seconds (or maybe a minute) for the changes to take place (you'll notice the Wampserver icon turn orange(-ish) and then back to white again - that's when the Changes are complete). After that simply refresh the Socrates Admin page that is open in your browser - and you should be set.

    Guess if this happens on an online installation, you'll have to speak to your Hosting Provider to turn on the php-curl extension on their php installation.

    Hope this helps.

    Thanks.
    Last edited by samidhranjan; 12-01-2010 at 08:08 AM.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Default

    Yes this helps, just got the error for the first time. Thanks for the tip

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    Thanks for guidance on this. The process for enabling the "php_curl" extension is a little different for XAMPP users - here's a brief explanation I found: -

    Just 3 easy steps.

    1. Locate and open your php.ini file (if not sure open the url http://localhost/xampp/phpinfo.php, and search for the line Loaded Configuration File). Mine was in C:\xampp\php\php.ini.
    2. Near line 952, uncomment extension=php_curl.dll (remove the semicolon).
    3. Restart the Apache web server.

    Now you should be able to use cURL PHP extension with XAMPP on Windows.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Default

    Works perfect!
    Thanks,
    Sonny

  5. #5
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    937
    Rep Power
    3

    Default

    Thank you. We always welcome tips like this.
    Leilani Clifford
    - Forum Admin

    ----------------------------
    We're building our Socrates Facebook community! Come visit us, and Like us to stay up to date on everything Socrates
    Facebook: http://www.facebook.com/socrateswptheme
    Twitter: http://www.twitter.com/socratestheme

  6. #6
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Default

    Hi guys, I'm using Xampp on Vista and have tried the fix given above but it's not working. I have 2 files: php.ini-development and php.ini-production. I've removed the semicolon from both, restarted Apache, cleared my browser cache, no joy. Any ideas?

    Thanks

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Default

    Aha, I found another file! It's working now, thanks for the info above.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by sharoni View Post
    Aha, I found another file! It's working now, thanks for the info above.
    Glad you got it working, I was just starting to scratch my head

Similar Threads

  1. Socrates for Local Business Sites?
    By GeneC in forum Feature Requests
    Replies: 3
    Last Post: 11-17-2010, 02:44 PM
  2. 500 Internal Server Error Workaround no working
    By mlmarchitect in forum Official Support 3.0
    Replies: 1
    Last Post: 07-27-2010, 12:45 PM
  3. 500 Internal Server Error
    By GillionaireG in forum Bug Reporting and Fixes
    Replies: 6
    Last Post: 07-18-2010, 03:21 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •